E-mail: hi@familyfully.com

Zlatanin voima: Kuinka Ibrahimovicista tuli todellinen Ruotsin kuningas

Malmön keskusta on täynnä pieniä vihjeitä siitä, että tämä on ollut kukoistava kaupunki useiden vuosisatojen ajan. Siellä on hotelli, jonka kaareva kellari on peräisin vuodelta 1307, ja kirkko, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1319. Kaupungintalo on peräisin 1500-luvun puolivälistä, mutta se uusittiin 1800-luvulla, ja eri puolilla kaupungin keskustaa on rakennuksia, jotka edustavat useita arkkitehtuurikouluja siitä hetkestä lähtien.

Mutta jos kävelet ylös Amiralsgatania, näet vähitellen kaupunkimaiseman muuttuvan. Arkkitehtoniset näkemykset menneisyyden loistoille väistyvät yhä ikävystyneemmille kerrostaloille, joiden välissä on sisäpihoja ja shawarma-liitoksia – perinteisiä arabialaisia ruokapaikkoja, joissa lihaa paahdetaan pyörivässä vardassa. Noin 45 minuutin kävelyn jälkeen löydät itsesi Skandinavian pahamaineisimmalta esikaupungilta.

Ruotsalainen lehdistö on toisinaan maalannut kuvan Rosengardista skandinaavisen getona. Vaarallinen, täynnä ulkomaalaisia, työttömyyttä ja rikollisuutta. Silti kävellessäsi alueen halki leutoisena huhtikuun arki-iltana ei tunneta uhkaavasta vaarasta. Kaduilla ei vaeltele pahanlaatuisia hupparijoukkoja. Sireenejä ei ole. Siellä on vain kokoelma erityisen viehättäviä kerrostaloja.

Yhden alikulkukäytävän sisäänkäynnin viereen on kaiverrettu sementtiin lainaus: “Voit viedä miehen Rosengardista, mutta et koskaan voi viedä Rosengardia pois miehestä.” Se johtuu Rosengardin tunnetuimmasta ja suosikkipojasta – miehestä, joka Ruotsissa tällä hetkellä ylittää paitsi urheilun, myös populaarikulttuurin. Hän on Zlatan.

On vaikea kuvitella missään urheilulajissa urheilijaa, joka jakaa mielipiteensä yhtä jyrkästi kuin Zlatan Ibrahimovic.

Irlannin tasavallan manageri Martin O’Neill kerran kutsui häntä maailman yliarvostetuimmaksi jalkapalloilijaksi, kun taas Jose Mourinho vuonna 2014 kuvaili häntä yhdeksi maailman kolmen parhaan joukosta. Laurent Blanc, hänen nykyinen valmentajansa Paris Saint-Germainissa, on ylistänyt häntä yhdeksi joukkueen johtajista, mutta hänen uransa on kuitenkin ollut täynnä riitoja ja tappeluita joukkuetovereiden ja managerien kanssa.

Zlatan on voittanut 12 voittoa. liigamestaruutta kuudella eri seuralla, mutta jotkut väittävät, että hän vain hallitsee heikompia vastustajia ja jää alle korkeimmalla tasolla. Hän on Ruotsin kapteeni ja yksi maansa välittömästi tunnistettavissa olevista kansallisista ikoneista, mutta silti Ruotsissa on ihmisiä, jotka väittävät, että hän ei todellakaan ole ruotsalainen.

Näyttää siltä, että jopa 15 vuoden valokeilassa olon jälkeen maailma ei vieläkään tiedä mitä tehdä Zlatanista. Ymmärtääksesi tämän monimutkaisimman ja ristiriitaisimman hahmon, sinun on aloitettava alusta.

Rune Smith leikkaa näppärän hahmon Malmön keskustassa sijaitsevan hotellin aulassa. Nyt eläkkeellä oleva Smith oli ensimmäinen toimittaja, joka näki Ibrahimovicin aiheuttavan tuhoa kaupungin erittäin suositun paikallisjoukkueen Malmö FF:n harjoituskentällä.

“Hasse Borg soitti minulle ja sanoi, että minun oli tultava harjoittelemaan, koska hän ei ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Se oli maagista”, hän kertoi Bleacher Reportille.

Borg oli tuolloin seuran urheilujohtaja, ja hän oli mykistynyt siitä, mitä hohko teini teki kokeneita ammattilaisia vastaan harjoituksissa. Smithille se oli erityinen hetki. Useimmat paikalliset toimittajat pitävät paikkansa läpi elämän näkemättä teini-ikäisen Ibrahimovicin raakoja kykyjä.

“Hän oli fantastinen”, Smith muistaa. – Hän hallitsi harjoituksia. Kaikki vanhemmat pelaajat olivat raivoissaan, koska he eivät saaneet palloa pois häneltä. Kutsuin häntä Hulkiksi. Mutta vaikka hän oli 1,92 (metriä pitkä, 6’3″), hänellä oli myös tekniikka. Niin nopeat jalat ja sellainen tekniikka, ja tuolla koolla… Sen ei pitäisi olla mahdollista.”

Smith järjesti haastattelun jämäkälle teinille. Haastattelu, joka julkaistiin Kvallspostenissa 28. helmikuuta 2000, osoittautuisi oudosti profeetalliseksi. Edellisellä kaudella Malmö FF putosi Ruotsin jalkapallon kärkipelistä ensimmäistä kertaa 64 vuoteen. Se oli traumaattinen tapahtumien käänne. Jonkun piti piristää joukkuetta. Kaupunki tarvitsi sankarin. Se oli täydellinen ajoitus Ibrahimovicille, joka 19-vuotiaana oli valmis joukkueen jalkapalloon. Alennukset antoivat hänelle myös vuoden pelata vähemmän vastustusta vastaan – vuoden asettua.

Sinä helmikuussa, ennen kauden alkua, nuori Ibrahimovic kertoi Smithille ensimmäisessä haastattelussaan, että Malmö voittaa. divisioonaan ja hän aikoi pelata Inter Milanissa Italiassa kolmen vuoden sisällä. Hän oli vain vähän poissa: Malmo nousi, vaikkakin vasta sijoittuessaan liigan toiseksi. Ja kesti neljä vuotta ennen kuin hän siirtyi Italiaan, sitten vielä kaksi ennen kuin hän päätyi Interiin.

Kausi alkoi, ei kestänyt kauan, kun Zlatan-mania otti haltuunsa Malmössä . Hän ei tehnyt maaleja runsaalla tahdilla, mutta hän teki uskomattomia asioita pallon kanssa. Sana levisi nopeasti muihin osiin maata, mutta puhe tästä pitkästä, taitavasta ihmelapsesta otettiin vastaan jonkin verran skeptisesti.

Daniel Kristoffersson on toimittaja ja kolumnisti Expressenissä, joka on yksi Ruotsin johtavista kansalaisista. sanomalehdet. Hän muistaa kuulleensa Ibrahimovicista ensimmäistä kertaa.

“Se oli silloin, kun hän oli tulossa Malmössä”, Kristoffersson kertoo. “Ja kuulit tästä Zlatanista, jonka sanottiin olevan tekninen pelaaja, pelaaja, jota oli syytä pitää silmällä – ja että hän oli itsepäinen ja hieman ylimielinen.”

Zlatanin suosio Malmössä jatkui kasvaa kauden edetessä, mutta muun Ruotsin osalta tilanne oli erilainen. Koska usein kerrotussa tarinassa Ibrahimovicin noususta Rosengardista rikkaaksi, on osa, joka yleensä ohitetaan: se osa, jossa hirveän monet hänen maanmiehensä pitivät häntä hieman nuppina.

” Malmössä ja lähialueilla hän oli erittäin suosittu. Ihmiset rakastivat häntä ja sanoivat, että hän oli seuraava iso asia. Mutta muualla Ruotsissa monet ihmiset todella, todella vihasivat häntä, Kristoffersson muistelee. – Oppositiofanit boostivat häntä rutiininomaisesti. He eivät uskoneet, että hänestä tulisi koskaan mitään. He rakastivat häntä Malmössä, mutta Göteborgissa ja Tukholmassa ihmiset sanoivat, että Zlatan oli vain tämä itsepäinen nuori poika, joka ei koskaan olisi todellisuudessa mitään.”

Tämä ei ole epätavallinen reaktio jalkapallossa nuorelle. , epätavallisen itsevarma pelaaja, joka puhuu äänekkäästi tavoitteistaan. Mutta Skandinaviassa reaktio on väistämättä paljon voimakkaampi ja niin vitriolisempi Janten lakina tunnetun sosiologisen ilmiön vuoksi.

Janten laki on Dano-Norjan määrittelemä käyttäytymissääntöjen sarja. kirjailija Aksel Sandemose vuoden 1933 romaanissaan A Fugitive Crosses His Tracks. On olemassa 10 sääntöä, joista ensimmäinen kuuluu: “Et saa ajatella olevasi mikään erikoinen”, toinen: “Älä ajattele olevasi yhtä hyvä kuin me”, kolmas: “Olet olla ajattelematta olevasi älykkäämpi kuin me”, ja he jatkavat samaan malliin.

Sandemose katsoi, että hänen romaaninsa antoi hyvän kuvan “ihmisten luontaisesta pahuudesta ja kyvystä painaa toisiaan alas”. Näin voi olla, mutta ajan myötä Janten laista tuli yleinen termi skandinaavisen yhteiskunnan nöyryyden pakkomielle – yksilöllisyyden epäluulolle ja vaistomaiselle menestyksen kaunalle. Kuten Janten kuudes laki sanoo: ”Et saa ajatella olevasi hyvä missään.”

On reilua sanoa, että nuori Ibrahimovic ei noudattanut näitä lakeja.

“Ihmiset kokivat, ettei hänen pitäisi tulla tänne sanomaan, että hän on hyvä”, Kristoffersson sanoo. “Että hän oli vain nuori lahjakkuus, joka näyttäisi lupaavalta muutaman vuoden, eikä sitten koskaan ollut mitään.”

Ibrahimoviciin otettiin yhteyttä tämän kappaleen vuoksi hänen agenttinsa kautta, mutta emme ole saaneet vastausta.

Ibrahimovic ei ainoastaan jättänyt noudattamatta Janten lakia, vaan hän näyttää tehneen tietoisen päätöksen vastustaa sitä. Loputtoman nautinnollisessa omaelämäkerrassaan I Am Zlatan hän hahmotteli vaihtoehtoisen näkemyksen, Zlatanin lain, jos haluat. Hän kirjoittaa: ”Minun asiani oli, että puhuin ja esiintyin. Joten, ei vain puhumista: minä olen paras, kuka vittu sinä olet? Ei tietenkään, ei ole mitään lapsellisempaa, mutta minäkään en esittäisi ja sanoisi kana s-t, kuten ruotsalaiset tähdet. Halusin olla paras ollessani ylimielinen. Ei sillä, että luulin, että minusta tulisi supertähti tai jotain sellaista. Jeesus, minä tulin Rosengardista.”

Tänä Zlatanin uran alkuvaiheessa Ruotsin kansallinen lehdistö löi häneen Rosengard-merkin aina tilaisuuden tullen. Akateemikot havaitsivat myöhemmin, että vuosina 2001–2003 kansalliset sanomalehdet viittasivat Rosengardiin 17 prosentissa kaikista Ibrahimovicista julkaisemistaan artikkeleista.

Entinen Lyonin keskikenttäpelaaja Kim Kallstrom teki läpimurtonsa samana aikana, mutta hän kasvoi Partillessa, merkittävässä kaupungissa Göteborgin ulkopuolella. Tuon tutkimuksen mukaan hänen kotikaupunkiinsa viitattiin vain 8 prosentissa artikkeleista. Ja jonkun Skandinavian ulkopuolelta tulevan voi olla vaikea ymmärtää täysin leimaa, joka liittyy “Rosengardin” leimaamiseen otsaasi.

Vuodet 1967 ja 1972 välisenä aikana rakennetut suuret, harmaat kerrostalot, jotka muodostavat nykypäivän Rosengard oli osa niin kutsuttua “Miljoonan ohjelmaa” – julkista asuntoohjelmaa, jonka tavoitteena oli tarjota kansakunnalle miljoona uutta kotia 10 vuoden aikana. Koska Ruotsin väkiluku oli tuolloin noin kahdeksan miljoonaa, ohjelman suhteellinen mittakaava oli poikkeuksellinen.

Malmön kaupunki oli perinteisesti rakennettu raskaan teollisuuden ja telakoiden varaan, mutta 1970-luvulla Ruotsi iski lama, joka oli erityisen vaikea teollisuudelle. Malmön väestö laski. Rosengardin kerrostalot oli tarkoitettu työväenluokan ruotsalaisille, mutta kun he muuttivat pois, maahan muuttivat vähitellen maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita.

Kun Ibrahimovic kasvoi 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa, Rosengard oli, kuten hän sanoi sen omaelämäkerrassaan, “täynnä somaleja, turkkilaisia, jugoslavia, puolalaisia, kaikenlaisia maahanmuuttajia”. Vuoteen 2007 mennessä 86 prosenttia Rosengardissa asuvista oli joko syntyneitä ulkomailla tai heillä oli kaksi ulkomailla syntyneestä vanhemmasta.

Zlatan itse oli kroatialaisen äidin ja bosnialaisen isän poika. Maahanmuuton lisäksi Rosengard tunnettiin – ja on edelleen – rikollisuuden ja työttömyyden vaivaamastaan. Rosengardissa monet skandinaaviset näkevät kauhutarinan, varoittavan tarinan Ruotsin liberaalin asenteen ei-toivotuista seurauksista maahanmuuttoa kohtaan. Aina kun maahanmuutto tulee esille julkisessa keskustelussa Ruotsissa tai jopa Norjassa ja Tanskassa, Rosengard on johdonmukaisesti osoitettu esimerkkinä siitä, mitä tulee välttää hinnalla millä hyvänsä.

Torbjorn Andersson on vanhempi luennoitsija Malmössä. yliopistossa ja kirjoitti tohtorinsa. Väitös ruotsalaisen jalkapallon kulttuurihistoriasta. Hän on asunut Malmön alueella vuodesta 1989.

“Malmössä on aina tapahtunut kaikenlaista, ammuskeluja ja muuta sellaista, mutta täällä asuvat ihmiset pitävät kaupungista todella paljon”, Andersson selittää. ”Ehkä ihmiset täällä ovat tottuneet siihen, että paljon tapahtuu. Kaupungin ulkopuolelta tulevat ihmiset pelkäävät kuitenkin hyvin Malmöä. Ulospäin näyttää siltä, että Malmö on vähän villi länsi.

Jos Malmöä pidetään vähän “villinä lännenä”, niin Rosengard on jossain gheton ja sotaalueen välimaastossa. Tunnetusti on ollut aikoja, jolloin hätäpalvelut ovat kieltäytyneet vastaamasta puheluihin Rosengardissa ilman poliisin saattajaa.

Joten kun tiedotusvälineet löivät Rosengard-tunnisteen Zlatanin huomattavaan otsaan, tuo merkki sisältää poikkeuksellisen paljon matkatavaroista. Hän ei ollut vain ylimielinen lapsi huonolta naapurustolta, hän oli ylimielinen lapsi, jolla oli ulkomaalainen tausta ja ulkomaiselta kuulostava nimi, ja hän tuli paikasta, joka monille ruotsalaisille oli esimerkki siitä, mikä on väärin päästää liian monta ulkomaalaista sisään.

“Monet maahanmuuttajataustaiset ihmiset rakastivat häntä. Monet nuoret ruotsalaiset rakastivat häntä. Mutta ruotsalaisten vanhempi sukupolvi kamppaili lämmittääkseen häntä”, Andersson muistelee. “Heistä tuntui, että hän ei heijastanut perinteisiä ruotsalaisia urheiluihanteita, joita teillä on myös muualla Skandinaviassa, että sinun on tarkoitus olla nöyrä, Janten laki, kaikki se juttu.”

Jotkut menivät vielä pidemmälle ja väittivät, että Zlatan ei ollut ollenkaan ruotsalainen. Ruotsidemokraatit, maahanmuuttovastainen, oikeistopopulistinen poliittinen puolue, on pitkään hyökännyt Zlatanin “ruotsalaisuuteen”. Vuonna 2007 yksi heidän johtajistaan, Mattias Karlsson, kertoi Ruotsin Radiolle, että ”hänellä on asenne, joka ei monella tapaa tunnu ruotsalaiselta. Hänellä on kehonkieli ja yleensä kieli, jota en heti koe ruotsiksi.”

Andersson väittää, että Karlsson ja muut eivät ymmärrä Zlatanin käyttäytymistä.

“Aluksi häntä kritisoitiin voimakkaasti epäruotsalaisuudesta”, hän selittää. “Mutta luulen, että monet ihmiset ymmärtävät hänet väärin, koska hän on selvästi malmölainen. Monet ihmiset näkevät vain etnisen alkuperän, mutta hänellä on selvästi Malmlaisia piirteitä, että hän ei ole koskaan vaikuttunut ja hän on hieman itsepäinen.

“Göteborgilaiset tunnetaan seurallisista ja mukavista. Tukholmalaiset ovat tunnetusti hieman ylimielisiä. Malmölaiset ovat ehkä hieman ankarampia, työväenluokkaisempia, kovempia – ja Zlatan sopii tähän ehdottomasti. Ei ilman viehätysvoimaa, mutta se on ehkä ankarampi viehätyksen muoto, suoraviivaisempi, kovempi. Ja hän on kova Malmön patriootti. Hän on aina puhunut hyvää Malmöstä.”

Andersson huomauttaa, että Zlatanin ja ruotsalaisten urheiluperinteiden välillä on yhteyksiä, joita ihmiset eivät yksinkertaisesti huomaa.

“Paradoksaalisesti hän on mm. , ei ole koskaan ollut juoppo. Sillä tavalla hän oli paljon tunnollisempi kuin muu Ruotsin maajoukkue, joka oli juhlapoikia. Hän on selvästi se, joka ottaa jalkapallonsa vakavimmin. Joten tällä tavalla voit yhdistää hänet vanhoihin ruotsalaisiin hiihtosankareihin, jotka olivat erittäin vakavia miehiä. Mutta monet ihmiset eivät vain pysty näkemään sitä puolta hänestä. He näkevät hänet vain maahanmuuttajana, mahdollisena autovarkaana.”

Joka tapauksessa, sekä jalkapalloilijana että julkisuuden henkilönä, Zlatan on ollut loputtoman keskustelun ja keskustelun lähde siitä lähtien, kun hän teki omansa. läpimurto Malmö FF:n kanssa. Niclas Kindvall, joka pelasi hänen kanssaan ensimmäisellä kaudella Ruotsin toisessa divisioonassa, muistaa selvästi Zlatanin tiukan mediavalvonnan.

“Jo silloin lehdet kirjoittivat hänestä paljon, “Kindvall sanoo. “Kaikki tiesivät, kuka hän oli, että hän oli tämä suuri lahjakkuus, ja vastustajat tunkeutuisivat häneen kovemmin. Tilanne ei ollut hänelle niin helppo, että häntä kuvailtiin suurimpana Ruotsissa näkemämme lahjakkuutena pitkään aikaan, ennen kuin hän oli todella tehnyt mitään todistaakseen sen.

“Se. tuo paineen vastata median luomaan maineen. Ja mielestäni se on loistava esimerkki siitä, kuinka vahva hän oli henkisesti. En usko, että kaikki olisivat voineet selviytyä tästä paineesta, kun he ovat pelaajana kaukana valmiista artikkelista.”

Ja vaikka Zlatan häikäisi monia tarkkailijoita, Kindvall on kiinnostunut osoittamaan 19-vuotiaana Zlatan oli vielä hyvin hiomaton timantti.

“Muistan hänen tekevän silloin tällöin asioita, jotka saivat minut pysähtymään ja ajattelemaan: ‘Jeesus, se voisi olla todella erikoista. “” Kindvall sanoo. “Mutta olin tuolloin 32-vuotias tai jotain ja olin pelannut ammattilaisjalkapalloa pitkään, joten tiesin, että lahjakkuus ei välttämättä merkitse niin paljon.

“Paljon nuoria pelaajilla on lahjakkuutta, mutta silloin todellinen työ alkaa. Ja hän on yksi harvoista pelaajista, jotka ovat todella onnistuneet edistymään ja menemään loppuun asti. Ja luulen, että se on kaikki hänen ansiotaan, koska hän on aina uskonut itseensä eikä koskaan lakannut yrittämästä parantua. Se, mitä nyt koetaan ja mitä silloin pidettiin hieman ylimielisenä asenteena, on myös syy siihen, miksi hänestä on tullut yksi maailman parhaista. Hän haluaa olla paras koko ajan, ja hänellä on luottamusta uskoa, että hänestä voi tulla paras.”

Kindvallin sanat, joita Kindvall käyttää pyydettäessä kuvaamaan, kuinka hän muistaa nuoren Zlatanin, ovat ehkä yllättäen. , kiltti: “Minulla ei ollut mitään ongelmia hänen kanssaan. Minusta hän sopi hyvin joukkueeseemme. Hänen tyylinsä oli hieman erilainen, ja ehkä joskus häneen oli vaikea samaistua kentällä. Mutta en koskaan tuntenut, että meillä olisi mitään ongelmia hänen kanssaan. Hän oli mukava kaveri.”

Haasteena kentällä oli se, että Zlatanin hohto ja taipumus tehdä odottamattomia häiritsivät hänen joukkuetoverinsa melkein yhtä usein kuin vastustajat.

“Se oli vaikeaa, koska koskaan ei oikein tiennyt, milloin hän syöttää pallon ja milloin hän aikoi driblalla”, Kindvall sanoi.

“Suurin kritiikki häntä kohtaan oli se, että meillä oli vaikeuksia päästä anna hänelle ymmärtää, että jos hän syöttää pallon, hän saa sen jossain vaiheessa takaisin. Oli melkein kuin hän pelkäsi syöttää pallon, koska hän ei todellakaan uskonut, että kukaan syöttäisi sitä takaisin hänelle.”

Zlatan kehitti kykyjään leikkiessään muiden lasten kanssa kerrostalojen välisillä pihoilla. Rosengardista. Kun hän oli hyvin nuori, hän yritti tehdä upeita temppuja voittaakseen hyväksynnän ja kunnioituksen vanhemmilta lapsilta. Vanhetessaan hän haastoi nuorempia poikia pelaamaan “Everyone versus Zlatan” -pelejä, joissa hän osti karkkia ensimmäiselle lapselle, joka sai pallon pois häneltä.

Jopa tähän päivään asti. , voit silti huomata näiden rento pelien perinnön Zlatanin pelitavassa: hänen taitonsa hallita palloa paineen alla ahtaissa tiloissa, hänen intuitiivinen kykynsä käyttää massiivista runkoaan pallon suojaamiseen ja hänen jatkuva taipumus yrittää törkeää.

Mutta hänen individualisminsa ei ollut suuri etu hänen ensimmäisessä seurassaan ulkomailla. Vaikuttaa yhdeltä kohtalon pienistä käytännöllisistä vitseistä, että Zlatan, ylin individualisti, joka oli niin arvaamaton, että hän hämmenti omat joukkuetoverinsa, päätyi Ajaxiin – yhteen maailman kollektiivisimmista seuroista.

Rosenborgissa, Ajaxissa ja Borussia Dortmundissa pelannut norjalainen puolustaja Andre Bergdolmo vietti kaksi kautta Hollannissa Zlatanin kanssa.

“Hän oli ystävällinen”, Bergdolmo muistelee nyt. ”Yksi vastaan hän oli aina hyvä kaveri. Hän oli mietteliäs. Hän kuunteli sinua.”

Kun muut pelaajat, kuten Mido tai Rafael van der Vaart, liittyivät mukaan, Zlatanin käytös muuttui. Hänestä oli tullut äänekkäämpi ja näyttävämpi.

“Oli melkein kuin hän tunsi, että hänen oli vahvistettava itseään”, Bergdolmo sanoo.

Bergdolmon mukaan Zlatanilla oli vaikeuksia murtautua sisään Ajaxin joukkueessa alun perin, koska hän oli liian individualisti.

“Aluksi kyse oli hänestä”, norjalainen sanoo. “Hän halusi tehdä tämän ja hän halusi tehdä sen, jotta hän menestyisi. Se olin minä, minä, minä koko ajan. Tämän seurauksena hän ei pelannut. Mielestäni auttoi paljon, että hän puhui [Jong Ajaxin manageri Marco] van Bastenin kanssa. Hän oli maanläheinen tyyppi, jota Zlatan kunnioitti kovasti, ja hän onnistui selittämään hänelle joitain asioita – mitä hänen oli tehtävä tullakseen vielä paremmaksi.

”Ajan myötä hän alkoi arvostaa sitä, että jalkapallo on joukkuelaji, ja jos joukkue ei menesty, hän ei myöskään onnistuisi. Jos katsot hänen uraansa myös Ajaxin jälkeen, voit nähdä, että hänestä tuli tavallaan fantastinen joukkuepelaaja – siinä mielessä, että hän vaatii paljon sekä joukkuetovereiltaan että itseltään.”

Vaikka alkuperäiset filosofiset erot pitivät Zlatanin poissa Ajax-joukkueesta, Bergdolmo muistaa hänen olleen “poikkeuksellinen” harjoituksissa. Hän muistaa yhden kerran, kun Ajax pelasi 11 vastaan 11, kahden kosketuksen jalkapalloa. Ibrahimovic menisi takaisin puolustukseen saadakseen pallon. Hän astui pallon päälle ja otti kosketuksen, ja hänen joukkuetoverinsa huusivat: “Sinä idiootti, olet saanut kaksi kosketusta, nyt sinun täytyy tehdä maalin!”

Zlatan jatkaisi sitten huijaamista koko joukkueen läpi, ennen kuin astui pallon päälle maaliviivalla ja kääntyi joukkueensa puoleen ja kysyi: “Onko se tarpeeksi hyvä sinulle?”

“Hän tekisi joitain sairaita asioita harjoituksissa”, Bergdolmo sanoo. “Haasteena oli tehdä samoja asioita pelien aikana.”

Bergdolmo keräsi uransa aikana 63 peliä Norjan maajoukkueessa ja näin ollen hän kohtasi kaikenlaisia supertähtihyökkääjiä. Harvat saivat hänelle enemmän päänsärkyä kuin Zlatan harjoituksissa.

“Harjoittelukumppanina ja puolustajana et voi tehdä paljon”, hän muistelee. – Pysäyttääksesi hänet, sinun täytyy todella mennä sisään ja olla hieman ilkeä hänen kanssaan, mitä vastustajat tekisivät pelien aikana, mutta mitä emme voineet tehdä harjoituksissa. Tämä on osa syy siihen, miksi hän menestyi paremmin harjoituksissa kuin peleissä.

“Muistan, että pelasimme neljä vastaan neljä, ja hyökkäävä joukkue oli Zlatan, Jari Litmanen, Van der Vaart ja yksi. toinen kaveri. Ja sitten tietysti minun piti puolustaa Zlatania vastaan. Minulla ei ollut mahdollisuutta. Myöhemmin Ronald Koeman, joka oli tuolloin manageri, tuli luokseni, pudistaen päätään ja kysyi: “Andre, mitä tapahtuu?” ja minä sanoisin: “Yritän parhaani, mutta minä Enhän minäkään voi potkia häntä?’

“Hän oli niin hyvä, että joutui todella rikkomaan sääntöjä, jos halusit pysäyttää hänet. Hän on niin joustava, että hän pystyy kaatamaan pallon melkein mistä tahansa kulmasta. Ja hän on iso, kova ja vahva, ja vaistomaisesti vetäydyt hieman pois, koska hän tulee aina lentämään korkealla saappaalla ja korkeilla kyynärpäillä.”

Kun hän lopulta murtautui ykkösjoukkueeseen, Zlatanin esitykset Ajaxissa olivat sekalainen laukku. Siellä oli todellisen nerouden välähdyksiä, kuten kuuluisa maali NAC Bredaa vastaan, kun hän pudotti läpi melkein koko joukkueen yksin, mutta muissa peleissä hän katosi kokonaan. Hänen ponnistelunsa riittivät ansaitakseen hänelle suuren siirron Juventukseen, jossa hän jatkaisi samalla tavalla: hän osoitti kykenevänsä tekemään hämmästyttävää, mutta oli turhauttavan epäjohdonmukainen.

Se tapahtui vasta muuttaessaan. Interille, että hänestä tuli riehuva yhden miehen jalkapalloarmeija, joka myöhemmin tuli tutuksi. Inter oli myös ensimmäinen joukkue, joka todella rakennettiin Zlatanin ympärille.

“Minulla on Ibra-teoria, jonka mukaan mikä tahansa joukkue, jossa on Ibraa, pelaa huonosti. Mikään joukkue ei ole pystynyt pelaamaan hyvin Ibran kanssa, italialainen toimittaja Gabriele Marcotti kertoi Bleacher Reportille. Hän on seurannut Zlatania tarkasti koko uransa ajan. – Ibralla on se, että kun hän on joukkueessa, on aina järkevää lyödä pitkä pallo hänelle. Olisi typerää olla tekemättä. Sillä vaikka Ibra on huono, kestää vain sekunti ennen kuin hän tekee jotain hyvää ja tekee maalin. Ja jalkapallo on vähän maalintekopeli.

“Hän näyttää aina palloa, hän haluaa aina saada pallon, joten ihmiset vain menevät “OK” ja antavat sen hänelle ja katsovat mitä tapahtuu. Hänen taitovalikoimansa on niin ainutlaatuinen, että managerin on vaikea keksiä, kuinka käyttää häntä pelatessaan hyvin rationaalisesti.”

Voiko tämä olla syy siihen, miksi kaikki Zlatanin joukkueet ovat tähän mennessä tehneet eivät onnistuneet toistamaan kotimaista menestystään Mestarien liigassa? Uskomatonta, että viimeisten 14 kauden aikana Zlatan on voittanut 12 kansallisen liigan mestaruutta kuudessa eri seurassa neljässä eri maassa – mutta hän ei ole koskaan esiintynyt Mestarien liigan finaalissa. Hän on tehnyt erittäin kunnioitettavat 44 maalia 113 ottelussa kilpailussa, mutta hänen joukkueensa eivät ole koskaan pelanneet loppuun asti.

Voiko olla, että aikakaudella, jolloin joukkueet ovat paremmin organisoituneita ja taktisesti kehittyneempiä kuin koskaan ennen, täysin yhteen pelaajaan luottavista joukkueista tulee haavoittuvia korkeimmalla tasolla? Onko uskottavaa väittää, että Plan Z riittää lähettämään tarpeeksi vihollisia kotimaassa liigan voittamiseen, mutta Mestarien liigan jyrkässä lopussa Zlatan-joukkue joutuu väistämättä paremmaksi Euroopan eliitin tasapainoisemmasta joukkueesta?

Epätodisteet viittaavat siihen, vaikka emme ehkä koskaan saakaan lopullista tuomiota.Yksi asia on varma: 33-vuotiaana Zlatanilta on nopeasti loppumassa aika, jos hän haluaa saada Mestarien liigan apinan selästään.

E-mail: hi@familyfully.com